CyberBullying
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ο εκφοβισμός που λαμβάνει χώρα μέσω ψηφιακών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και tablet. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να προκύψει μέσω SMS, κειμένου και εφαρμογών ή μέσω διαδικτύου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ ή παιχνίδια όπου οι άνθρωποι μπορούν να δουν, να συμμετάσχουν ή να μοιραστούν περιεχόμενο. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή, δημοσίευση ή κοινή χρήση αρνητικού, επιβλαβούς, ψευδούς ή κακόβουλου περιεχομένου για κάποιον άλλο. Μπορεί να περιλαμβάνει την κοινή χρήση προσωπικών ή ιδιωτικών πληροφοριών για κάποιον άλλο που προκαλεί αμηχανία ή ταπείνωση. Κάποιος διαδικτυακός εκφοβισμός ξεπερνά τα όρια σε παράνομη ή εγκληματική συμπεριφορά.
Τα πιο κοινά μέρη όπου εμφανίζεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι:
- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το Tik Tok
- Εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου και μηνυμάτων σε κινητές συσκευές ή συσκευές tablet
- Άμεσα μηνύματα, απευθείας μηνύματα και διαδικτυακή συνομιλία μέσω Διαδικτύου
Διαδικτυακά φόρουμ, δωμάτια συνομιλίας και πίνακες μηνυμάτων, όπως το Reddit και Κοινότητες διαδικτυακών παιχνιδιών.
Με την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ψηφιακών φόρουμ, τα σχόλια, οι φωτογραφίες, οι αναρτήσεις και το περιεχόμενο που μοιράζονται μεμονωμένα άτομα μπορούν συχνά να προβληθούν από αγνώστους αλλά και από γνωστούς. Το περιεχόμενο που μοιράζεται ένα άτομο στο διαδίκτυο – τόσο το προσωπικό του περιεχόμενο όσο και οποιοδήποτε αρνητικό, κακόβουλο ή βλαβερό περιεχόμενο – δημιουργεί ένα είδος μόνιμης δημόσιας καταγραφής των απόψεων, των δραστηριοτήτων και της συμπεριφοράς του. Αυτό το δημόσιο αρχείο μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικτυακή φήμη, η οποία μπορεί να είναι προσβάσιμη σε σχολεία, εργοδότες, κολέγια, συλλόγους και άλλους που μπορεί να ερευνούν ένα άτομο τώρα ή στο μέλλον. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να βλάψει τη διαδικτυακή φήμη όλων των εμπλεκομένων – όχι μόνο του ατόμου που εκφοβίζεται, αλλά και εκείνων που εκφοβίζουν ή συμμετέχουν σε αυτόν. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει μοναδικές ανησυχίες, καθώς μπορεί να είναι:
Επίμονη – Οι ψηφιακές συσκευές προσφέρουν την ικανότητα άμεσης και συνεχούς επικοινωνίας 24 ώρες την ημέρα, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διαδικτυακό εκφοβισμό να βρουν ανακούφιση.
Μόνιμη – Οι περισσότερες πληροφορίες που κοινοποιούνται ηλεκτρονικά είναι μόνιμες και δημόσιες, εάν δεν αναφέρονται και αφαιρούνται. Μια αρνητική διαδικτυακή φήμη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκφοβίζουν, μπορεί να επηρεάσει τις εισαγωγές στο κολέγιο, την απασχόληση και άλλους τομείς της ζωής.
Δύσκολο να το παρατηρήσετε – Επειδή οι δάσκαλοι και οι γονείς μπορεί να μην ακούν ή να μην βλέπουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό να λαμβάνει χώρα, είναι πιο
δύσκολο να το αναγνωρίσετε
Νόμοι και κυρώσεις
Όλες οι πολιτείες έχουν νόμους που απαιτούν από τα σχολεία να ανταποκρίνονται στον εκφοβισμό. Καθώς ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει γίνει πιο διαδεδομένος με τη χρήση της τεχνολογίας, πολλές πολιτείες περιλαμβάνουν πλέον τον διαδικτυακό εκφοβισμό ή αναφέρουν αδικήματα διαδικτυακού εκφοβισμού, σύμφωνα με αυτούς τους νόμους. Τα σχολεία μπορούν να αναλάβουν δράση είτε όπως απαιτείται από τη νομοθεσία είτε με τοπικές ή σχολικές πολιτικές που τους επιτρέπουν να πειθαρχήσουν ή να αναλάβουν άλλα μέτρα. Ορισμένες πολιτείες έχουν επίσης διατάξεις για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού εάν επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις. Μπορείτε να μάθετε για τους νόμους και τις πολιτικές σε κάθε πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου του εάν καλύπτουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό.
Συντάκτης: Νικόλας Παναγιωτόπουλος
πηγές: https://www.cyberkid.gov.gr/