Απάτες Online

Απάτες Online

18 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Όπως συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο έτσι και στο Διαδίκτυο,  υπάρχουν απατεώνες που έχουν σκοπό να κλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση κλπ.) τα χρήματά σας, ή και τα δύο. Γι αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή όταν σερφάρουμε στο Διαδίκτυο. Η απάτη στον συμβατικό κόσμο είναι ένα από τα πιό συνηθισμένα εγκλήματα. Η εμφάνιση όμως και η εξέλιξη του διαδικτύου, μεγιστοποιήσω τις πιθανότητες για νέα είδη απάτης

Συνήθη παραδείγματα

Κακόβουλο λογισμικό και ransomware – Το κακόβουλο λογισμικό σας εξαπατά να εγκαταστήσετε λογισμικό που επιτρέπει στους απατεώνες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία σας και να παρακολουθούν τι κάνετε, ενώ το ransomware απαιτεί πληρωμή για να «ξεκλειδώσει» τον υπολογιστή ή τα αρχεία σας.

Εκμετάλλευση αδυναμιών ασφαλείας – Η εκμετάλλευση αδυναμιών μπορεί να περιλαμβάνουν εύκολους ή προβλέψιμους κωδικούς πρόσβασης, μη ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (malware) και μη ασφαλείς συνδέσεις WiFi και Bluetooth.

 Απάτες ανακατεύθυνσης πληρωμών – Συμβαίνει κυρίως σε επιχειρήσεις, όπου ένας απατεώνας παρουσιάζεται ως ένας από τους τακτικούς προμηθευτές της επιχειρησης θα πει ότι τα τραπεζικά του στοιχεία έχουν αλλάξει και θα δώσει νέο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού . Η απάτη συχνά εντοπίζεται μόνο όταν ο νόμιμος προμηθευτής ρωτήσει γιατί δεν έχει πληρωθεί.

Απάτες για Προσωπικά Δεδομένα και Κωδικούς

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν κάθε είδους ύπουλες προσεγγίσεις για να κλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Μόλις αποκτηθούν, θα χρησιμοποιήσουν την ταυτότητα μας για δόλιες δραστηριότητες.

Νιγηριανή Απάτη

Πρόκειται για μηνύματα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο που μας ενημερώνουν ότι κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά μας για να μεταφέρει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, έναντι μεγάλης χρηματικής ανταμοιβής, που δεν μπορεί να διοχετευτεί εκτός της χώρας με το όνομα του αποστολέα του email 

Spamming

Η λέξη Spam περιγράφει την μαζική αποστολή ηλεκτρονικού υπολογιστή τα οποία έχουν απρόκλητο και εμπορικό χαρακτήρα και αποστέλλοντας αδιακρίτως. Όταν ο στόχος του αποστολέα είναι να εξαπατήσει τον αποδέκτη και να χρησιμοποιήσει με κακόβουλο τρόπο τα δεδομένα που θα κλέψει τότε εχουμε να κανουμε με την διαδικασια του Scamming. Προκειται για τον πλέον διαδεδομένο τρόπο δράσης σε πολλά είδη ηλεκτρονικών οικονομικών εγκλημάτων. Επιπλέον η μαζική αποστολή κακόβουλων μηνυμάτων γινεται και προς τα κινητά τηλέφωνα. σε μια εποχή που οι χρήστες των smartphones αυξάνονται ραγδαία

Η κλοπή ταυτότητας είναι ένας τύπος απάτης που περιλαμβάνει τη χρήση της ταυτότητας κάποιου άλλου για την κλοπή χρημάτων ή την απόκτηση άλλων οφελών. Παρακάτω αναφέρονται γνωστοί τρόποι κλοπής ταυτότητας:

Hacking – ο απατεώνας αποκτά πρόσβαση στις πληροφορίες σας εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες ασφαλείας στον υπολογιστή, την κινητή συσκευή ή το δίκτυό σας.

Απάτες απομακρυσμένης πρόσβασης – ο απατεώνας σας ξεγελά για να του δώσετε απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας και να πληρώσετε για μια υπηρεσία που δεν χρειάζεστε.

Ψεύτικα διαδικτυακά προφίλ – ο απατεώνας δημιουργεί ένα ψεύτικο προφίλ σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή ιστότοπο γνωριμιών και σας στέλνει ένα αίτημα φιλία και ακόλουθου.

Παραβιάσεις δεδομένων  – ο απατεώνας λαμβάνει τα δεδομένα σας μέσω τυχαίων παραβιάσεων δεδομένων επιχειρηματικών ή κρατικών λογαριασμών. Ίσως να μην γνωρίζετε καν ότι ορισμένες από τις πληροφορίες σας έχουν φτάσει στους απατεώνες.

Phishing

Ένας απατεώνας επικοινωνεί μαζί σας προσποιούμενος ότι προέρχεται από μια κάποια (συνήθως) γνωστή επιχείρηση, όπως μια τράπεζα, ένας πάροχος υπηρεσιών τηλεφώνου ή διαδικτύου. Μπορεί να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τηλεφωνικής κλήσης ή μηνύματος κειμένου.

Ο απατεώνας σας ζητά να δώσετε ή να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Για παράδειγμα, ο απατεώνας μπορεί να πει ότι η τράπεζα ή ο οργανισμός επαληθεύει τα αρχεία πελατών λόγω τεχνικού σφάλματος. Ή, μπορεί να σας ζητήσουν να συμπληρώσετε μια έρευνα πελατών και να προσφέρετε ένα βραβείο για τη συμμετοχή.

Πώς να προστατευτείτε

Διατηρείτε πάντα ενημερωμένη την ασφάλεια του υπολογιστή σας με λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και ένα καλό τείχος προστασίας. Αγοράστε υπολογιστή και λογισμικό προστασίας malware μόνο από αξιόπιστες πηγές.   

Χρησιμοποιήστε το λογισμικό ασφαλείας σας για να εκτελέσετε έλεγχο κακόβουλου λογισμικού εάν πιστεύετε ότι η ασφάλεια του υπολογιστή σας έχει παραβιαστεί. 

Ασφαλίστε τα δίκτυα και τις συσκευές σας και αποφύγετε τη χρήση δημόσιων υπολογιστών ή σημείων πρόσβασης δημόσιων WiFi για ενέργειες που εμπεριέχουν πληκτρολόγηση προσωπικών δεδομένων.

Επιλέξτε κωδικούς πρόσβασης και PIN που θα ήταν δύσκολο να μαντέψουν οι άλλοι και αλλάζετε τα τακτικά. Μην τα αποθηκεύετε στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.

Μην ανοίγετε συνημμένα και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κοινωνικής δικτύωσης που έχετε λάβει από αγνώστους – απλώς πατήστε διαγραφή.

Να είστε προσεκτικοί με τις δωρεάν λήψεις και την πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως μουσική, παιχνίδια, ταινίες και ιστότοπους για ενήλικες. Μπορεί να εγκαταστήσουν επιβλαβή προγράμματα χωρίς να το γνωρίζετε.

Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος

Πηγές:

https://cyberalert.gr ,

https://saferinternet4kids.gr/nea/neo-yliko/