Grooming

Grooming

20 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παιδιά και εφήβους να αναπτύξουν κοινωνικές επαφές, να ανακαλύψουν νέα πράγματα και να γίνουν δημιουργικοί. Ωστόσο οι διαδικτυακοί «φίλοι» μπορεί να μην είναι τελικά εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.
Το διαδικτυακό «grooming» συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειµένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκµεταλευτεί. Το διαδικτυακό grooming ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδικτύου είναι ένα έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα, στα δωµάτια συνοµιλίας κλπ. Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµήλικοι σου χρησιμοποιώντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία. Οι διαδικτυακοί groomers, συνήθως, έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηµατικά τους εφήβους (π.χ. γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές προκειµένου να αποκτήσουν την εµπιστοσύνη σου.
 
 Η όλη αυτή η αποπλάνηση  χρησιμοποιεί διάφορες φράσεις προκειμένου να μάθει ο θύτης περισσότερες πληροφορίες για το παιδί και ίσως για τα ενδιαφέροντά του. Όπως:

  • “Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ηθοποιός / τραγουδιστής” (προκειμένου να του αγοράσει εισιτήρια για την συναυλια / παράσταση του).
  • Ας μιλήσουμε ιδιωτικά ή ότι πρόκειται να σου πω ας μείνει μεταξύ μας ( ωστε η κουβέντα να είναι πιο ιδιωτική).
  • Ποιος είναι ο αριθμός σου / διεύθυνση / σε ποιο σχολείο ή φροντιστήριο πας; (αυτή την ερώτηση την κάνει ο θύτης όταν έχει έρθει σε καλή επαφή με το παιδί και το κάνει να νιώθει περισσότερο οικεία).
  • Θα σου στείλω κάτι που θα σου αρέσει αλλά υποσχέσου ότι δεν θα το πεις σε καθέναν, θα είναι το μικρό μας μυστικό. 

Εάν το παιδί το οποίο δέχεται αυτή την αποπλάνηση, αρνηθεί μια ερωτηση του θύτη, υπάρχει περίπτωση εκβίασης προς το ίδιο το παιδί. Για παράδειγμα μπορεί να πει στο παιδί ότι “Αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω θα…”. Με αποτέλεσμα το παιδί να τρομάξει και να κάνει αυτό που του ζητείται.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σκεφτείς/φερθείς  έξυπνα και να παραμείνεις σίγουρα ασφαλής! 

  • Να θυμάσαι πάντα ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πει κάποιος ψέματα στο διαδίκτυο.
  • Δεν πρέπει να δελεαστείς απο δώρα ή χρήματα.
  • Δεν οργανώνετε ποτά συναντήσεις με έναν “φιλο” μας από το διαδίκτυο, διότι αυτός ο “φίλος” σου να μην είναι αυτός που σου λέει ότι είναι.
  • Δεν ανταλλάζουμε προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες.
  • Αν παρατηρήσουμε το άτομο το οποίο μιλαμε.

Συντάκτης: Ιζαμπέλα Μέξα

Πηγές

https://www.womantoc.gr/kids/article/ti-einai-to-grooming-sto-idernet-kai-pos-tha-profylaxthoun-ta-paidia

https://seminars.etwinning.gr/mod/page/view.php?id=32337

https://www.ecured.cu/Grooming