Ηλεκτρονικές Απάτες

Ηλεκτρονικές Απάτες

20 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Όπως συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο έτσι και στο διαδίκτυο, υπάρχουν απατεώνες που έχουν σκοπό να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία, τα χρήματά σας, ή και τα δύο. Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη απατών στο διαδίκτυο όπως:

 HACKING

Το hacking συμβαίνει όταν ένας απατεώνας αποκτά πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες χρησιμοποιώντας τεχνολογία για να εισβάλει στον υπολογιστή, την κινητή συσκευή ή το δίκτυό σας. Μόλις οι απατεώνες χακάρουν τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας, μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία, να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασής σας και να περιορίσουν την πρόσβαση στο σύστημά σας. Θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν για να διαπράξουν δόλιες δραστηριότητες, όπως κλοπή ταυτότητας ή να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα τραπεζικά στοιχεία και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Μπορείτε να προστατευτείτε από το hacking με τους παρακάτω τρόπους:

  • Να διατηρείτε πάντα ενημερωμένη την ασφάλεια του υπολογιστή σας με λογισμικό προστασίας.
  • Να ασφαλίζετε τα δίκτυα και τις συσκευές σας και να αποφεύγετε τη χρήση δημόσιων υπολογιστών ή σημείων πρόσβασης δημόσιων WiFi για ενέργειες που εμπεριέχουν πληκτρολόγηση προσωπικών δεδομένων.
  • Να επιλέγετε κωδικούς πρόσβασης που θα ήταν δύσκολο να μαντέψουν οι άλλοι και να τους αλλάζετε τακτικά.
  • Να είστε προσεκτικοί με τις δωρεάν λήψεις και την πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως μουσική, παιχνίδια, ταινίες και ιστότοπους για ενήλικες, διότι μπορεί να εγκαταστήσουν επιβλαβή προγράμματα χωρίς να το γνωρίζετε.

 ΑΠΑΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ ΚΕΡΔΗ

Η λειτουργία αυτής της απάτης→ Ο απατεώνας θα επικοινωνήσει μαζί σας απροσδόκητα μέσω email, επιστολής, μηνύματος κειμένου ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Ο απατεώνας θα σας πει μια περίτεχνη ιστορία για μεγάλα ποσά των χρημάτων του που έχουν παγιδευτεί σε τράπεζες κατά τη διάρκεια γεγονότων όπως εμφύλιοι πόλεμοι ή πραξικοπήματα, συχνά σε χώρες που βρίσκονται επί του παρόντος στις ειδήσεις. Ή μπορεί να σας πουν για μια μεγάλη κληρονομιά στην οποία είναι «δύσκολη πρόσβαση» λόγω κυβερνητικών περιορισμών ή φόρων στη χώρα τους. Στη συνέχεια, ο απατεώνας θα σας προσφέρει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να τον βοηθήσει να μεταφέρει την προσωπική του περιουσία έξω από τη χώρα.Οι απατεώνες μπορεί να ζητήσουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας για να «τους βοηθήσουν να μεταφέρουν τα χρήματα» και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να κλέψουν αργότερα τα χρήματά σας.Ή μπορεί να σας ζητήσουν να πληρώσετε τέλη, χρεώσεις ή φόρους για να «βοηθήσουν στην αποδέσμευση ή τη μεταφορά των χρημάτων έξω από τη χώρα» μέσω της τράπεζάς σας. Αυτά τα τέλη μπορεί ακόμη και να ξεκινήσουν ως πολύ μικρά ποσά. Εάν πληρωθεί, ο απατεώνας μπορεί να δημιουργήσει νέες χρεώσεις που απαιτούν πληρωμή πριν μπορέσετε να λάβετε την ανταμοιβή σας. Θα συνεχίσουν να ζητούν περισσότερα χρήματα όσο είστε διατεθειμένοι να τα αποχωριστείτε.Τελικά δεν θα σας σταλούν ποτέ τα χρήματα που υποσχέθηκαν.

Μπορείτε να προστατευτείτε από τις απάτες με τα αναπάντεχα κέρδη με τους εξής τρόπους:

  • Ποτέ μην στέλνετε χρήματα και μην δίνετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, στοιχεία λογαριασμού στο διαδίκτυο ή αντίγραφα προσωπικών εγγράφων σε οποιονδήποτε δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε.
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε συμφωνία με έναν άγνωστο που ζητά προκαταβολή μέσω χρηματικής εντολής, τραπεζικού εμβάσματος, διεθνούς μεταφοράς χρημάτων, προεγκατεστημένης κάρτας ή ηλεκτρονικού νομίσματος, όπως το Bitcoin. Είναι σπάνιο να ανακτήσετε χρήματα που στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο. 
  • Μην συμφωνείτε να μεταφέρετε χρήματα για κάποιον άλλο. Το ξέπλυμα χρήματος είναι ποινικό αδίκημα. 
  • Ζητήστε ανεξάρτητη συμβουλή από κάποιον που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε εάν έχετε αμφιβολίες. 
  • Εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι προέρχεται από έναν συγκεκριμένο οργανισμό, επαληθεύστε την ταυτότητα της επαφής καλώντας απευθείας τον σχετικό οργανισμό – βρείτε τον μέσω μιας ανεξάρτητης πηγής, όπως ένας τηλεφωνικός κατάλογος ή η διαδικτυακή αναζήτηση. Να μην χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται στο μήνυμα που αποστέλλεται σε εσάς. 
  • Κάντε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα ονόματα, τα στοιχεία επικοινωνίας ή την ακριβή διατύπωση της επιστολής/email για να ελέγξετε για τυχόν αναφορές σε απάτη – πολλές απάτες μπορούν να εντοπιστούν με αυτόν τον τρόπο. 
  • Εάν νομίζετε ότι είναι απάτη, μην απαντήσετε – οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν τεχνικές για να παίξουν με τα συναισθήματά σας για να πάρουν αυτό που θέλουν. 
  • Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν προγράμματα για να πλουτίσετε γρήγορα: αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι απάτη.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ

Οι απατεώνες κακόβουλου λογισμικού στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κοινωνικών μέσων με συνδέσμους που υποτίθεται ότι αφορούν κάτι επίκαιρο—ειδήσεις, μια εκδήλωση ή κάτι «ενδιαφέρον».Εάν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο, ενδέχεται να μεταφερθείτε σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που μοιάζει πραγματικός, με λογότυπα και στοιχεία πραγματικών ιστότοπων. Ενδεχομένως για να δείτε κάποιο βίντεο, θα σας ζητηθεί να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό, όπως π.χ. έναν «κωδικοποιητή», για να έχετε πρόσβαση στη μορφή βίντεο. Εάν κάνετε λήψη του λογισμικού, ο υπολογιστής σας θα μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό .

Ένας άλλος τρόπος εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού είναι μέσω ιστοτόπων και αναδυόμενων παραθύρων που προσφέρουν «δωρεάν» λήψεις αρχείων, συμπεριλαμβανομένων μουσικής, ταινιών και παιχνιδιών ή δωρεάν πρόσβαση σε περιεχόμενο, όπως ιστότοπους για ενήλικες.Οι απάτες κακόβουλου λογισμικού λειτουργούν εγκαθιστώντας λογισμικό στον υπολογιστή σας που επιτρέπει στους απατεώνες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία σας ή να παρακολουθούν τι κάνετε στον υπολογιστή σας. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία και να διαπράξουν δόλιες δραστηριότητες. Μπορεί να κάνουν εξουσιοδοτημένες αγορές με την πιστωτική σας κάρτα ή να χρησιμοποιήσουν την ταυτότητά σας για να ανοίξουν λογαριασμούς σε τράπεζες ή σε άλλες υπηρεσίες. Μπορεί να λάβουν δάνεια ή να δημιουργήσουν άλλες παράνομες επιχειρήσεις με το όνομά σας ή ακόμη και να πουλήσουν τις πληροφορίες σας σε άλλους απατεώνες για περαιτέρω παράνομη χρήση.

Μπορείτε να προστατευτείτε από απειλές και εκβιασμούς με τους εξής τρόπους:

  • Μην ανοίγετε συνημμένα ή κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχετε λάβει από αγνώστους – απλά πατήστε το πλήκτρο διαγραφή.
  • Εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με σημαντικές ή έκτακτες ειδήσεις, χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη πηγή ειδήσεων αντί για έναν άγνωστο σύνδεσμο . 
  • Να είστε προσεκτικοί με τις δωρεάν λήψεις λογισμικού και την πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως μουσική, παιχνίδια, ταινίες και ιστότοπους για ενήλικες, ενδέχεται να εγκαταστήσουν επιβλαβή προγράμματα χωρίς να το γνωρίζετε.
  • Διατηρείτε πάντα ενημερωμένη την ασφάλεια του υπολογιστή σας με λογισμικό προστασίας από ιούς και λογισμικό υποκλοπής spyware και ένα καλό τείχος προστασίας (firewall). Αγοράστε υπολογιστή και λογισμικό προστασίας (antivirus) από ιούς μόνο από αξιόπιστη πηγή.
  • Χρησιμοποιήστε το λογισμικό ασφαλείας σας για να εκτελέσετε έλεγχο ιών εάν πιστεύετε ότι η ασφάλεια του υπολογιστή σας έχει παραβιαστεί. 
  • Διατηρήστε ασφαλή τα δίκτυα του γραφείου, τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές σας (tablet , smartphone). Ενημερώστε το λογισμικό ασφαλείας σας, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά. Αποθηκεύστε τα αντίγραφα ασφαλείας εντός και εκτός σύνδεσης. 

Συντάκτης: Λοτσάρης Διονύσης

ΠΗΓΕΣ