Ψηφιακή Φήμη

Ψηφιακή Φήμη

23 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Εισαγωγή

Ψηφιακή φήμη είναι η αντίληψη, η εκτίμηση ή η γνώμη που σχηματίζει κάποιος για εμάς μέσα από τα ψηφιακά αποτυπώματα που έχουμε αφήσει κάνοντας χρήση του διαδικτύου. Ψηφιακά αποτυπώματα είναι τα «σημάδια» που αφήνουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και διαμορφώνουν τη διαδικτυακή μας φήμη.  Η διαδικτυακή μας φήμη μπορεί να είναι θετική ή αρνητική και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μας «βλέπουν» οι άλλοι στο παρόν ή και στο μέλλον. Αυτή διαμορφώνεται μέσα από περιεχόμενο που έχουμε εμείς δημοσιεύσει σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης ή γενικά στο διαδίκτυο, μέσα από σχόλια που έχουμε δημοσιεύσει σε άλλα προφίλ, μέσα από σχόλια άλλων για εμάς ή σχόλια που με κάποιο τρόπο συνδέονται με εμάς, μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο που μας απεικονίζουν και έχουν δημοσιεύσει άλλοι, μέσα από τη διαδικτυακή δραστηριότητα άλλων που προσποιούνται ότι είναι εμείς.

Πότε ξεκινάει η ψηφιακή φήμη

Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο είναι πιθανό να έχουμε ψηφιακή φήμη από δημοσιεύσεις άλλων που μας αφορούν.

π.χ. Το 23% των αγέννητων παιδιών έχουν ήδη ένα ψηφιακό αποτύπωμα από τις φωτογραφίες υπερήχων που κοινοποιούν οι γονείς. 

Το 73% των παιδιών μικρότερων των 2 ετών έχουν κάποιο είδος ψηφιακού αποτυπώματος.

Πώς διαμορφώνεται η ψηφιακή μας φήμη

Η ψηφιακή μας φήμη διαμορφώνεται μέσα από  περιεχόμενο που έχουμε εμείς δημοσιεύσει σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης ή γενικά στο διαδίκτυο. Επίσης μέσα από σχόλια που έχουμε δημοσιεύσει σε άλλα προφίλ ή μέσα από σχόλια άλλων για εμάς ή σχόλια που με κάποιο τρόπο συνδέονται με εμάς. Επιπρόσθετα μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο που μας απεικονίζουν και έχουν δημοσιεύσει άλλοι. 

Πώς μπορώ να προστατέψω την ψηφιακή μου φήμη

  • Πριν κοινοποιήσετε οποιοδήποτε περιεχόμενο σκεφτείτε με ποιον το μοιράζεστε και πως διαμορφώνει τη ψηφιακή σας εικόνα.
  • Ενημερώστε τους φίλους σας για το τι επιτρέπεται να δημοσιεύουν για εσάς και τι όχι.
  • Κάντε μια αναζήτηση για τον εαυτό σας στη google ή σε άλλη μηχανή αναζήτησης. Εάν βρείτε κάτι που σας δυσαρεστεί κάντε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό το περιεχόμενο να απομακρυνθεί.
  • Προσέξτε τον τρόπο που εκφράζεστε διαδικτυακά. Όταν σχολιάζετε στα κοινωνικά δίκτυα σκεφτείτε πώς οι άλλοι μπορούν να ερμηνεύσουν τα λόγια σας. Επίσης προσπαθήστε να μην δημοσιεύετε περιεχόμενο (σχόλια κ.α.) ενώ είστε θυμωμένοι.
  • Προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για τα κοινωνικά δίκτυα και ορίστε σε ποιους θα είναι ορατό το περιεχόμενο που δημοσιεύετε.
  • Δημιούργησε θετικό ψηφιακό αποτύπωμα. Ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφώσεις μια θετική ψηφιακή φήμη είναι να ασχολείσαι με ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και οι διαδικτυακές σου δραστηριότητες να έχουν θετικό αντίκτυπο.
  • Απενεργοποίησε και διέγραψε. Όταν σταματήσεις να χρησιμοποιείς ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης είναι μια καλή ιδέα να απενεργοποιήσεις ή να διαγράψεις τον λογαριασμό σου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο κάποιος να «χακάρει» το λογαριασμό σου και εσύ να μην το καταλάβεις.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Τσακουμάγκος Α3

Πηγές :