GROOMING
Το grooming χρησιμοποιείται σαν ένας γενικότερος όρος όταν ένας ενήλικας προσπαθεί να πλησιάσει ένα παιδί με σκοπό την σεξουαλική του αποπλάνηση. Συνήθως αναπτύσσεται σε μέρη όπου κυκλοφορούν πολλά παιδιά όπως τα πάρκα και τα σχολεία. Το online grooming ή αλλιώς διαδικτυακή αποπλάνηση μέσω δικτύου είναι ένα έγκλημα παρόμοιο με το κανονικό grooming απλά με λίγες διαφορές. Μπορεί να συμβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολλοί δημοφιλές στους εφήβους και στα παιδιά όπως για παράδειγμα στα κοινωνικά δίκτυα στα online παιχνίδια και στα δωμάτια συνομιλίας. Το grooming είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝ ΟΙ GROOMERS
Οι περισσότεροι διαδικτυακοί groomers προσποιούνται ότι είναι συνομήλικοι σου βάζοντας ψεύτικες φωτογραφίες και δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία. Ακόμα οι διαδικτυακοί groomers συνήθως έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηματικά τους εφήβους γνωρίζοντας την εφηβική γλώσσα και σκέψεις. Γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη τους.
ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Μπορεί να συμβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι δημοφιλείς σε ανηλίκους και στα παιδιά όπως:
Στα διαδικτυακά παιχνίδια
Στα κοινωνικά δίκτυα
Στα δωμάτια συνομιλίας
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ GROOMING
Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµίληκοι µε τα παιδιά (π.χ. βάζοντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία). Επιπλέον, συνήθως έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηµατικά τα παιδιά (π.χ. σε περιπτώσεις εφήβων γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και γι’ αυτό µπορεί να χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές προκειµένου να αποκτήσουν αρχικά την εµπιστοσύνη του εφήβου. Ωστόσο, ο θύτης δεν είναι απαραίτητα πάντα κάποιος άγνωστος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να ανήκει στο στενό περιβάλλον της οικογένειας για αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η διαδικτυακή αποπλάνηση του παιδιού συνήθως γίνεται σε τρία στάδια:
Στάδιο 1ο – Προσέγγιση: Στο πρώτο στάδιο γίνεται η προσέγγιση του παιδιού από τον θύτη. Σε κάποιες περιπτώσεις ο θύτης παραμένει ανώνυμος, ενώ σε άλλες παριστάνει ότι είναι κάποιος άλλος, είτε συνομήλικος του παιδιού, είτε ένας γνωστός ή συγγενής.
Στάδιο 2ο – Δημιουργία σχέση εμπιστοσύνης: Αφού κάνει την πρώτη επαφή, ο θύτης προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στο παιδί και να δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Στάδιο 3ο – Επίτευξη στόχου: Σε αυτό το στάδιο, ο θύτης πλησιάζει στην επίτευξη του στόχου του. Επιδιώκει είτε κάποια κατ’ ιδίαν συνάντηση με το παιδί με απώτερο σκοπό την σεξουαλική κακοποίηση είτε του ζητά να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σεξουαλικού περιεχομένου μέσω βίντεο ή φωτογραφιών.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΑΣΦΑΛΗΣ
- Για να μείνουμε ασφαλείς δεν βάζουμε προκλητικά ονόματα στο διαδίκτυο.
2. Δεν κανονίζουμε ποτέ συναντήσεις με ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουμε, ακόμα και αν έχουμε γίνει “φίλοι” στο διαδίκτυο.
3. Δεν ανταλλάζουμε πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να μείνουν για πάντα στο διαδίκτυο!
4. Δε δελεαζόμαστε ποτέ από τα χρήματα και τα δώρα. Ακόμα και αν κάποιος πάει να σε πληρώσει για ένα ακατάλληλο βίντεο παραμένει να είναι κακοποίηση.
- Ζητάµε τη συµβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουµε ότι µας αγαπάει και που εµπιστευόµαστε. Ακόµα και αν νιώθουµε άσχηµα γι΄αυτό όπως ντροπή, φόβο (ότι θα µου στερήσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή ότι θα µου φερθούν άσχηµα), ή και ενοχές (ότι θα στεναχωρήσω πολύ τους γονείς µου), θυµάµαι ότι η σωµατική µου και η ψυχική µου ακεραιότητα είναι προτεραιότητα και οφείλουµε εγώ και οι γονείς µου να την προστατεύουµε.
6. Έχουµε στο νου µας ότι ακόμα και αν ο συνοµιλητής µας στο Διαδίκτυο είναι πραγµατικά αυτός που φαίνεται (π.χ. τον έχουµε δει σε web camera), υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είναι µέλος ενός κυκλώµατος (δόλωµα) που εκµεταλλεύεται παιδιά.
Συντάκτης: Τριανταφυλλίδη Βαρβάρα
ΠΗΓΕΣ
https://www.mama365.gr/30453/grooming-pos-na-prostateysete-ta-paidia-apo-th-sex.html+