Cyberbullying

Cyberbullying

23 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Τι είναι το cyberbullying;

To cyberbullying ή αλλιώς Διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος άνθρωπος κυρίως παιδιά και έφηβοι δέχονται ανώνυμα ή επώνυμα μηνύματα, παρενοχλούνται, ταπεινώνονται, εξευτελίζονται δέχονται μέχρι και απειλές μέσω της χρήσης τεχνολογίας.
Γενικότερα οποιαδήποτε πράξη έχει σκοπό να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε φόβο, θλίψη και απόγνωση σε συστηματική βάση, μπορεί να θεωρηθεί διαδικτυακός εκφοβισμός.

Πως μπορεί να εκφραστεί;

1) Εκφοβισμός με γραπτό μήνυμα, όταν δηλαδή λάβεις δυσάρεστα και απειλητικά μηνύματα.

2) Διαμοιρασμός και δημοσίευση εικόνων και στοιχείων: μπορεί να δημοσιευτούν διάφορες εικόνες και βίντεο μέσω των social media χωρίς την συγκατάθεσή σου.

3) Παρενόχληση μέσω κλήσεων: κάποιος σε καλεί επίμονα και σου λέει δυσάρεστα και προσβλητικά πράγματα.

4) Εκφοβισμός μέσω email : Μπορεί να λάβεις απειλητικά μηνύματα μέχρι και μέσω
email.

5) Εκφοβισμός μέσω chatroom : Μπορεί να δεχτείς προσβλητικά σχόλια από κάποιον άγνωστο χρήστη.

6) Εκφοβισμός στη διάρκεια ενός διαδραστικού παιχνιδιού: Αν παίζεις κάποιο παιχνίδι με συμπαίκτες, κάποιος από αυτούς ίσως προσπαθήσει να σε αποκλείσει .

7) Εκφοβισμός μέσω κοινωνικού δικτύου : Μπορεί κάποιος χρήστης να αναρτήσει δυσάρεστα ή προσβλητικά μηνύματα σε έναν ιστότοπο όπως το Τικ τοκ .

Γενικά οι μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πάρα πολλές καθώς μπορεί να προκύψει μέσα από κάθε νέο κοινωνικό δίκτυο , κάθε παιχνίδι και κάθε εφαρμογή . Ο διαδικτυακός εκφοβισμός δεν είναι ένα αστείο αλλά μια πολύ επικίνδυνη πράξη με πολλές και μακροχρόνιες τραυματικές συνέπειες για αυτόν που το βιώνει αλλά και για αυτόν που το παρατηρεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε ;

1) Δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ τους κωδικούς μας σε κανέναν είτε αυτός είναι φίλος μας.

2) Αν θεωρήσουμε ότι δεν πηγαίνει κάτι σωστά σε έναν ιστοχώρο ή μια συνομιλία τότε αποχωρούμε κατευθείαν .

3) Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ανα πάσα στιγμή ο καθένας μπορεί να αντιγράψει , να δημοσιεύσει και να μοιραστεί με άλλους φωτογραφίες ή μηνύματά μας και για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε .

4) Δεν απαντάμε σε εκφοβιστικά μηνύματα,

5) Μπλοκάρουμε την πρόσβαση του αποστολέα.

6) Αναφέρουμε το πρόβλημά μας σε κάποιον ενήλικα. Στους γονείς μας ή σε κάποιον καθηγητή μας.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας βρεθεί σε αυτή την κατάσταση ;

Πρώτα, μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε

Αν το παιδί καταφέρει να ανοιχτεί και τελικά να σας μιλήσει για περιστατικά εκφοβισμού, τότε είναι σημαντικό να διερευνήσετε την κατάσταση. Προσπαθήστε με ηρεμία, και χωρίς να αποδίδετε ευθύνες ή χαρακτηρισμούς, να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο. Κάντε ερωτήσεις στο παιδί για το πώς νιώθει, από ποιους προέρχονται τα πειράγματα και στη συνέχεια μιλήστε στους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου καταθέτοντας το πρόβλημά σας και, ενδεχομένως, ενώνοντας τη φωνή σας με άλλες μαμάδες , πάντα χωρίς να αποδίδετε κατηγορίες -ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά.
Καθησυχάστε το παιδί
Τονίστε με κάθε τρόπο ότι δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση το ίδιο. Αν έχει ανασφάλεια για κάποιο ελάττωμά του, μιλήστε του παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν μια χαρά έχοντας την ίδια «αδυναμία». .
Μην ενθαρρύνετε σε καμία περίπτωση το παιδί να χτυπήσει, να βρίσει ή να ασκήσει οποιουδήποτε τύπου βία στα παιδιά με τα οποία συγκρούεται και μην τα χαρακτηρίσετε με λόγια προσβλητικά.
Αξιολογήστε την κατάσταση
Ένα από τα πρώτα βήματα της αντίδρασής σας θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση της κατάστασης. Πόσο σοβαρά είναι τα περιστατικά;

Παροτρύνσεις προς το παιδί

Ζητήστε από’ το παιδί να μιλήσει στους δασκάλους του για όσα του συμβαίνουν και ενθαρρύνετε το να αλλάξει παρέες και να διευρύνει τον κύκλο των φίλων του.
Επικοινωνία με το σχολείο
Φροντίστε να επικοινωνείτε συχνά με τους διδάσκοντες για να λύσετε το πρόβλημα. .
Ίσως χρειάζεται ειδικός
Ευτυχώς στις μέρες μας η επικοινωνία με κάποιον ειδικό είναι απόλυτα απενοχοποιημένη. Αν το παιδί έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό ίσως εσείς δεν μπορείτε να το βοηθήσετε επαρκώς. Αν η συμπεριφορά του έχει αλλάξει εντελώς, αν το πρόγραμμά του είναι εντελώς αναστατωμένο, αν βιώνει έντονο στρες, έχει εφιάλτες ή μειωμένη όρεξη, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα παρέχει εργαλεία για την ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Συντάκτης: Ταξιάρχη Ζωή
Πηγές :
https://saferinternet4kids.gr/nea/neo-yliko/
https://internetsafety.pi.ac.cy
https://news.marathonpress.gr