ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΦΗΜΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΦΗΜΗ

25 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Τι είναι η διαδικτυακή φήμη?

Διαδικτυακή φήμη είναι η αντίληψη, η εκτίμηση ή η γνώμη που σχηματίζει κάποιος για εμάς μέσα από τα ψηφιακά αποτυπώματα που έχουμε αφήσει κάνοντας χρήση του διαδικτύου. Ψηφιακά αποτυπώματα είναι τα «σημάδια» που αφήνουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και διαμορφώνουν τη διαδικτυακή μας φήμη.

Εικ. 1: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΦΗΜΗ

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΦΗΜΗ ?

Η διαδικτυακή μας φήμη μπορεί να είναι θετική ή αρνητική και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μας «βλέπουν» οι άλλοι στο παρόν ή και στο μέλλον. Αυτή διαμορφώνεται μέσα από περιεχόμενο που έχουμε εμείς δημοσιεύσει σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης ή γενικά στο διαδίκτυο, μέσα από σχόλια που έχουμε δημοσιεύσει σε άλλα προφίλ, μέσα από σχόλια άλλων για εμάς ή σχόλια που με κάποιο τρόπο συνδέονται με εμάς, μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο που μας απεικονίζουν και έχουν δημοσιεύσει άλλοι, μέσα από τη διαδικτυακή δραστηριότητα άλλων που προσποιούνται ότι είναι εμείς
Οποιοσδήποτε μπορεί να διαμορφώσει θετική ή αρνητική άποψη για εμάς και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με εμάς.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΊΣ ?

ΑΝΑΖΉΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ: Γνωρίζεις τι υπάρχει στο διαδίκτυο για σένα; Βάλε το όνομά σου σε μια μηχανή αναζήτησης και δες τι υπάρχει στον ιστό για σένα. Αν ανακαλύψεις κάτι για το οποίο δεν είσαι περήφανος κάνε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαγραφεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

ΕΛΈΓΞΤΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ: Σιγουρέψου ότι γνωρίζεις με ποιους μοιράζεσαι το περιεχόμενο που δημοσιοποιείς. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν ρυθμίσεις ιδιωτικού απορρήτου μέσω των οποίων μπορείς να ορίσεις ποιος θα έχει πρόσβαση στο προφίλ σου. Να έχεις υπόψη σου ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου των φίλων σου αλλά και το δικό τους περιεχόμενο μπορεί να επηρεάσει το ψηφιακό σου αποτύπωμα.

ΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΠΡΙΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΉΣΕΤΕ: Πριν γράψεις ένα αστείο σχόλιο ή δημοσιοποιήσεις μια όχι και τόσο κολακευτική φωτογραφία για το φίλο σου σκέψου αν θέλεις όλοι να το δουν: φίλοι, οικογένεια, οι γνωστοί σου, ο αυριανός σου εργοδότης… Θα ήσουν σύμφωνος κάποιος άλλος να κοινοποιούσε ένα ανάλογο περιεχόμενο που να σε αφορά; Πρέπει να θυμάσαι πάντα πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.

ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΊΗΣΕ ΚΑΙ ΔΙΕΓΡΑΨΕ: Όταν σταματήσεις να χρησιμοποιείς ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης είναι μια καλή ιδέα να απενεργοποιήσεις ή να διαγράψεις τον λογαριασμό σου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κάποιος να «χακάρει» το λογαριασμό σου και εσύ να μην το καταλάβεις.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ: Ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφώσεις μια θετική ψηφιακή φήμη να ασχολείσαι με ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και οι διαδικτυακές σου δραστηριότητες να έχουν θετικό αντίκτυπο.

Εικ.2: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ CYBER BULLYING

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:

Πριν κοινοποιήσετε οποιοδήποτε περιεχόμενο σκεφτείτε με ποιον το μοιράζεσαι και πως διαμορφώνει τη ψηφιακή σας εικόνα .
Ενημερώστε τους φίλους σας για το τι επιτρέπεται να δημοσιεύσουν για εσάς.
Προστατέψτε την ιδιωτικότητα σας.Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για τα κοινωνικά δίκτυα και ορίστε σε ποιους θα είναι ορατό το περιεχόμενο που δημοσιεύετε .

Συντάκτης: Αγγελόπουλος Αγαμέμνων

ΠΗΓΕΣ:
https://dimpapp.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF/%CF%83%CE%B5%CF%81%CF%86%CE%AC%CF%81%CF%89%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%86%CE%AE%CE%BC%CE%B7
https://www.saferinternet.gr