Ηλεκτρονικές απάτες

Ηλεκτρονικές απάτες

25 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Εισαγωγή

Τι είναι οι ηλεκτρονικές απάτες ;
Με τον όρο ηλεκτρονικές απάτες θέλουμε να εκφράσουμε τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από το διαδίκτυο . Καθημερινά, στην σημερινή εποχή καταγράφονται ακραία συμβάντα . Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βρεθεί θυμα κλοπής χρημάτων , έχοντας αποτέλεσμα να χάσει ένα μέρος από την προσωπική του περιουσία.

Είδη ηλεκτρονικών απατών

  • Phishing – Ηλεκτρονικό Ψάρεμα
  • Χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας μέσω κάποιων ειδοποιήσεων
  • απάτες 419 ή “ Νιγηριανές Απάτες”
  • “Smishing”

Phishing ( ηλεκτρονικό ψάρεμα )

Με τον όρο phishing ή αλλιώς ηλεκτρονικό ψάρεμα αναφέρεται η προσπάθεια κάποιου αγνώστου να παραβιάσει τα προσωπικά μας στοιχεία (π.χ. να προσπαθήσει να κλέψει την προσωπική μας περιουσία ). Επιπροσθέτως πολλοί άνθρωποι , μέσω των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων (mail) , μας στέλνουν πως πρέπει να πληρώσουμε κάποιο λογαριασμό . Αυτό είναι απάτη , καθώς χρησιμοποιούν ψευδείς ονόματα από διάσημες εταιρείες , με σκοπό να γίνουν ακόμη πιο πιστικοί παραπλανώντας μας , να τους πιστέψουμε για να τους δώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία .
Τόποι για αποφύγεις αυτές τις άσχημες συνθήκες :
Μην απαντάς ποτέ σε ηλεκτρονικά μηνύματα από μεγάλες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες δεν θα σου στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα , καθώς πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες εφαρμογές , που μπορείς να εισάγεις τον κωδικό σου και να δεις τα προσωπικά σου στοιχεία .
Προστάτευσε τον υπολογιστή σου . Κάνε συχνά ενημερώσεις στον υπολογιστή σου και κατέβασε προγράμματα προστασίας για να αποφύγεις ιούς .
Εμπιστέψου τον εαυτό σου . Aν δεν είσαι σίγουρος για μία ιστοσελίδα καλύτερα να μην πατήσεις για να μπεις σε αυτήν.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλέψου το σάιτ : https://saferinternet4kids.gr/nea/neo-yliko/

Χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας μέσω κάποιων ειδοποιήσεων
Πολλές φορές καταγράφονται περιστατικά με θύματα κλοπής . Συγκεκριμένα κάποιοι hacker χρησιμοποιούν ψευδείς στοιχεία και υπογράφουν με ονόματα μεγάλων εταιριών.
Την απάτη αυτή μπορούμε να εντοπίσουμε εύκολα αν παρατηρήσουμε :

  • το URL της ιστοσελίδας .
  • ορθογραφικά
  • ή τυχόν συντακτικά λάθη

Απάτες 419 ή “ Νιγηριανές Απάτες”

Στις περιπτώσεις αυτές στέλνονται μηνύματα σε τυχαίους χρήστες με την δικαιολογία ότι κάποιος κάτοχος μια μεγάλης περιουσίας έχει πεθάνει . Ύστερα αναφέρεται πως δεν υπάρχει κάποιος κληρονόμος , με αποτέλεσμα ο αποδέκτης του μηνύματος να έχει επιλεγεί τυχαία να είναι αυτός ο κληρονόμος . Μετά υπάρχει η επιλογή για να κληρονομήσεις τα χρήματα , πρέπει να στειλεις σε αυτη την ηλεκτρονική διεύθυνση για να σου στείλουν τα χρήματα . Να σημειωθεί πως δεν είναι παρα μόνο μία απάτη .
Για περισσότερες πληροφορίες : (Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα)

                                           

“Smishing”

Ο όρος “Smishing” είναι ένα είδος phishing/ηλεκτρονικού ψαρέματος το οποίο στηρίζεται στα sms/μηνύματα. Συγκεκριμένα μπορεί να αποσταλεί στο κινητο σας , ένα μήνυμα που να περιέχει κάποιο σύνδεσμο με κακόβουλο λογισμικό που θα πρεπει να πατήσεις ή να αποκαλύψει προσωπικά στοιχεία και credentials. . Αυτό γίνεται με σκοπό την να κλέψουν δεδομένα ή χρήματα .
Το “Smishing” μοιάζει πολύ με το Phishing αλλα το κακό με αυτό είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχία λόγο , ότι το μήνυμα που αποτελεί την απάτη μπορεί να σταλθεί μέσω sms αλλα και από άλλες παρόμοιες εφαρμογές όπως :WhatsApp, Instagram κλ.π.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση ;
Αρχικά όταν λαμβάνετε , ένα τέτοιο μήνυμα πρέπει δεν πρέπει να το αντιμετωπίζετε ως ένα απλό μήνυμα . Ειδικά αν δεν περιμένετε κάποιο μήνυμα από κάποια μεγάλη εταιρία καλυτερα να τηλεφωνήσετε σε αυτη, για να να ρωτήσετε αν όντως αυτοί εστειλαν κάποιο sms σε εσας .
Επίσης άλλο ένα σημάδι είναι πως αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα θα αναφέρουν πως κάτι είναι επείγον , έχοντας αποτέλεσμα να σας αγχώσουν .
Τέλος μπορεί να σας στείλουν μήνυμα ότι κερδίσατε έναν διαγωνισμο , με αποτέλεσμα να πατήσετε μέσα σε αυτό για να παραλάβετε το δώρο σας. .
Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.secnews.gr/376661/smishing-epitheseis-ti-einai-prostasia/

                                                   

Γενικές πληροφορίες σχετικά :
Κάλο είναι να συμβουλεύεστε διάφορα σάιτ , για να προστατεύεστε από τυχόν κλοπές . Επίσης είναι μία καλή ιδέα να να κατεβάσετε κάποιες εφαρμογές για προστασία του υπολογιστή , του τάμπλετ ή του κινητού σας . Δεν πρέπει να είστε βιαστικοί με τις αποφάσεις σας . Καλύτερα όταν εισέρχεται στον λογαριασμό σας , ένα καχύποπτο μήνυμα θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον άνθρωπο με εμπειρία ή κάποιον ειδικό . Επιπροσθέτως για την ασφάλεια σας , να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασής σας για να μειώσετε τις πιθανότητες παραβίασης προσωπικών δεδομένων . Τέλος ποτέ μην εμπιστεύεστε παραπλανητικες ειδοποιήσεις , γιατί οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτό χρησιμοποιούν ψευδείς πληροφορίες από μεγάλες εταιρείες , που φαίνονται πιο αληθινές , για μεγαλύτερη επιτυχία των hacker .

                                              

Συντάκτης: Αγγελοπούλου Μαρία

Περισσότερες πηγές :
https://isecurenet.sch.gr/portal/

https://www.saferinternet.gr

micron-deltaiotaalphadelta943kappatauupsilonomicron.html

https://eclass31.weebly.com/alphasigmaphi940lambdaepsiloniotaalpha-sigmatauo

(Ποιες μορφές διαδικτυακής απάτης συναντώνται συχνότερα)