Cyber Bullying

Cyber Bullying

31 Μαΐου, 2022 0 Από admin

Εισαγωγή

Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλά οφέλη από την χρήση του διαδικτύου. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης και πολλοί κίνδυνοι και απειλές, τους οποίους πρέπει όλοι να μάθουμε να γνωρίζουμε. Ένα από αυτά είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying). 

Ας μιλήσουμε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό…

  1. Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός;

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ή αλλιώς cyber bullying είναι μία μορφή εκφοβισμού που συμβαίνει στο διαδίκτυο. Διαδικτυακό εκφοβισμό μπορούν να αποτελέσουν ο τραυματισμός, η παρενόχληση, η απειλή και ο εξευτελισμός ενός ατόμου, συνήθως μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, κοινωνικών δικτύων, αιθουσών συνομιλίας, καθώς και μέσω e-mail και ιστοτόπων.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί είτε απευθείας στο διαδίκτυο, είτε να είναι συνέχεια του εκφοβισμού που έχει λάβει χώρα στον πραγματικό και φυσικό κόσμο. 

Γιατί όμως αποτελεί πρόβλημα;

Επειδή ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει μερικά ή και όλα από τα ακόλουθα:

  1. Κατάθλιψη
  2. Ανησυχία
  3. Διατροφική διαταραχή 
  4. Αυτοτραυματισμό 
  5. Αυτοκτονία

Και πολλά περισσότερα… 

2. Τα θύματα 

12 χρονών κορίτσι από Virginia, USA:

Ο εκφοβισμός με κάνει να νιώθω πολύ άσχημα και συχνά με πιάνει κατάθλιψη αργότερα στο σπίτι. Σχεδιάζω επίσης εκδίκηση και εκφράζω  ιδιωτικά το μίσος μου προς τον νταή, αλλά αμφιβάλλω ότι θα έκανα τίποτα στην πραγματικότητα. Συνήθως δεν πηγαίνω σε ενήλικες για να “καρφώσω” άλλους. Ακόμα κι αν ξέρω ότι δεν είναι “κάρφωμα”, είναι αληθινό.

14 χρονών κορίτσι από Illinois, USA:

Ακόμα κλαίω όταν θυμάμαι τι είπε. Μετά από λίγο καιρό αρχίζεις να πιστεύεις αυτά που λένε, ακόμη και αν δεν ισχύουν. Όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη αναρωτιέμαι αν είμαι παχύσαρκη (δεν είμαι), μετά από όσα μου είπε η πρώην φίλη μου.

Ο Ryan Patrick Halligan υπήρξε θύμα εκφοβισμού για μήνες μέσω διαδικτύου. Οι δεκατριαχρονοι συμμαθητές του του έστελναν υβριστικά μηνύματα, αποκαλώντας τον ομοφυλόφιλο. Απειλήθηκε και προσβλήθηκε από τους λεγόμενους διαδικτυακούς εκφοβιστές. Δεν άντεχε άλλο…

Το 2003, ο Ryan αυτοκτόνησε.

3. Πόσο εκτεταμένος είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός;

Σε μια έρευνα με 5.500 εφήβους, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80% των εφήβων αυτών είχε είτε δει διαδικτυακό εκφοβισμό μέσα από ιστοσελίδες, είτε ήταν ο ίδιος εκφοβιστής.

4. Ποιοι είναι οι διαδικτυακοί εκφοβιστές;

Άτομα που:

  1. δεν έχουν στενές σχέσεις με άλλους
  2. είναι ανώριμα
  3. που έχουν εμπλέκονται με ομάδες μίσους
  4. που είχαν εκφοβιστεί στο παρελθόν                              
  5.  Οι δράστες

15 χρονών αγόρι από άγνωστη τοποθεσία:

Ο μόνος λόγος που τον εκφόβισα ήταν επειδή και ο ίδιος μου το έκανε μόλις μία εβδομάδα πριν. Δεν ήταν σωστό αυτό που έκανα, αλλά εκείνη την στιγμή ένιωσα ωραία που πήρα εκδίκηση. 

  1. Γιατί οι άνθρωποι εκφοβίζουν άλλους;
  1. Φθόνος
  2. Θυμός
  3. Για διασκέδαση
  4. Άγχος

 7.  Γιατί τα θύματα δεν ζητάνε βοήθεια;

  1. Φοβούνται ότι θα τους αποκαλούν “καρφιά”
  2. Φοβούνται ότι μιλώντας σε κάποιον θα γίνει χειρότερο
  3. Φοβούνται ότι οι γονείς τους θα τους πάρουν την συσκευή

8.  Πως μπορείς να αναγνωρίσεις τον διαδικτυακό εκφοβισμό;

Είναι εύκολο να αναγνωρίσεις τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Αν δεις οποιαδήποτε μορφή κοινωνικών μέσων που σε κάνουν να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου, για κάτι που έχει γραφτεί για εσένα. Τότε πρόκειται για διαδικτυακό εκφοβισμό…

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους διαδικτυακού εκφοβισμού περιλαμβάνουν την διάδοση ψευδών φημών, την δημοσίευση εκξευτελιστικών φωτογραφιών ή βίντεο και την δημιουργία πλαστών προφίλ και ιστοσελίδων που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στο θύμα. Τα φωτομοντάζ και τα viral memes είναι επίσης σε άνοδο και επειδή μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα στον ιστό, μπορεί να είναι μάλλον δύσκολο να σταματήσουν. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να αποτελέσει επίσης ένα είδος διαδικτυακού εκφοβισμού.

Όταν κοροϊδεύουν τον τρόπο με τον οποίο μιλάς ή τον τρόπο με τον οποίο φέρεσαι. Όταν σχολιάζουν αρνητικά την εμφάνισή σου. Όταν σχολιάζουν τις ικανότητές σου σε διάφορες δραστηριότητες και σε προκαλούν να τα παρατήσεις… Όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Υπάρχουν όμως και πολλά ακόμη.

9.  Τι να κάνεις σε περίπτωση που εσύ ή κάποιος γνωστός σου πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού:

Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι θύμα. Εσείς, ένα μέλος της οικογένειάς σας, οι φίλοι σας επίσης. Και λόγο της κουλτούρας του διαδικτύου 24/7, μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Ακόμη και τα παιχνίδια στον υπολογιστή δεν έχουν ανοσία σε αυτά τα μιμίδια. 

Οπότε αν πιστεύετε ότι δέχεστε διαδικτυακό εκφοβισμό ή αν δείτε κάτι που μοιάζει με διαδικτυακό εκφοβισμό, μην φοβάστε να αναζητήσετε βοήθεια. Μιλήστε με τους γονείς και τους δασκάλους σας. Μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και συμβουλές. Επίσης, προσέξτε να μην πέσετε στην παγίδα του διαδικτυακού εκφοβισμού. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά μία απλή ανάρτηση ή ένα άχρηστο σχόλιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού. 

Σε κανέναν δεν αρέσει να εκφοβίζεται στον πραγματικό ή στον ψηφιακό κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τον διαδικτυακό εκφοβισμό είναι να εντοπίσετε τα σημάδια και να το αναφέρετε σε έναν ενήλικα. Να είστε θετικοί και να δείχνετε αλληλεγγύη με τα θύματα, ώστε όλοι να απολαμβάνουν ασφαλέστερη τεχνολογία. 

10. Πώς να εμποδίσεις τους εκφοβιστές από το να σε εκφοβίζουν;

  1. Κράτα τα μυστικά, τις φωτογραφίες και τους κωδικούς σου για τον εαυτό σου
  2. Μην απαντάς σε υβριστικά μηνύματα, μπλόκαρε κάθε είδους εκφοβιστή και μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι
  3. Αποθήκευσε τις αποδείξεις ή εκτύπωσέ τες
  4. Σιγουρέψου ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά εσένα στο διαδίκτυο, ψάχνοντας τον εαυτό σου στο google.

Συντάκτρια: Κωνσταντίνα Μπέλλα

Πηγές:

https://www.slideshare.net/maryaliceosborne/cyberbullying-presentation-presentation

https://youtu.be/4-X8tEPQ9KI

https://youtu.be/5wjKb4DAhI4